Norske eksperter kritiserer behandlingen af børnesager med mistanke om vold og overgreb

I Norge har advokat og specialist i børns rettigheder, advokat Thea Totland, skrevet en kronik om børnenes retsløshed i overgrebssager og efterlyser et andet behandlingssystem. Hun skriver:

“SÅ HAR DET skjedd igjen: En mann er mistenkt for å ha forgrepet seg på barn uforstyrret i årevis, med barnevern og politi som observatører. Forklaringen er uforstand, feighet og manglende kompetanse både i hjelpeapparatet og i politiet. Dessverre stopper det ikke der. Overgrepsofres rettsløshet forfølger dem også inn i domstolene (…)”

Læs hele kronikken i Dagbladet her.

Efterfølgende har flere andre eksperter givet Totland ret i, at mange sager om overgreb mod børn fejlbehandles på grund af manglende ekspertise i retssystemet på området. Forsker Åse Langballe mener, at der ikke er gode nok betingelser for børn til at fortælle om deres oplevelser, mens psykologerne Stig Torsteinson og Judith van der Weele fortæller, at børns reaktioner i situationer med overgreb kræver en særlig kundskab. Læs mere i artiklen skrevet af dagbladet VG: “Mener barn misforstås i overgrepssaker”.